Курсът е подходящ за всеки, който иска да притежава комплексни знания или да се развива професионално в областта на спорта и спортната рехабилитация. Той предоставя необходимите знания и практически умения за предотвратяване, разпознаване и лечение на най-честите мускулно-скелетни и спортни травми. Усвояването на тези знания и умения отнема хиляди часове практика. В този курс, в максимално практичен вариант сме обединили всичко, което трябва да знаете и може да е от полза за качеството и ефективността на работата ви. Курсът е подходящ за треньори, физиотерапевти, кинезитерапевти, масажисти, йога инструктори и активни спортисти.


Какво ще научите?

Професиналният подход в работата, изисква да притежавате комплексни знания, качества и умения в различни сфери на спорта и здравето - анатомия и спортна физиология, хранене, психология тренировъчни принципи и методи, разпознаване на травми и познаване на средствата за превенцията и лечението им. Добрият специалист владее „изкуството“ да съчетава тези качества по начин, който работи за постигането на поставените цели и същевременно е ефективен и безопасен. Покриването на следните критерии за компетентност е определящо за качеството и ефективността на работа на всички работещи в областта на спорта и спортната рехабилитация. Курсът обединява теория и практически насоки именно върху тези теми.

Познания за анатомията и физиологията на човешкото тяло. Да има познания за метаболизма като сбор от химичните реакции възникващи в тялото при разграждане на храната и осигуряването на енергия за физиологичните процеси в тялото.


Основни познания в науката за храненето - видове хранителни вещества и количествата от които организмът се нуждае, как се създава хранителен режим, съвременни тенденции в храненето


Знания за ползите и ефектите на физическата активност върху физическо и психическо здраве и широкото й приложение в превенцията и лечението на редица заболявания – диабет, високо кръвно налягане, наднормено тегло, мускулно скелетни и дегенеративни заболявания и много други.


Знания за методиката на създаване на тренировъчен или терапевтичен план и начините за адаптиране на тренировъчния процес спрямо индивидуалните възможности и цели на клиента.  


Познаване на компонентите на тренировката и основните тренировъчни принципи на претоварване, специфичност, функционалност, индивидуализация, обратимост, периодизация оформят основата за създаване на ефективни програми.


Познания за различни физически и функционални тестове като инструмент за изследване и оценка на физически качества, определяне на тренировъчните или терапевтични цели, изследване на прогресът и ефективността на програмата.


Познаване на спецификите на различните спортове и компоненти на физическата подготовка: трениране на общо-физически качества , спорт специфични качества и умения (техника) и средствата, т.е различните видове упражнения и фитнес методи за усъвършенстването им. Те формират основата за създаване на ефективен тренировъчен и терапевтичен процес.


Познания как се определя интензивността, честотата и продължителността на натоварването, така че да причиняват положителна адаптация и подобряване на физическите качества и какви грешки или рискови фактори водят до претоварване, наранявания и непостигнати цели.


Травмите често възникват по време спорт, затова и част от работа на треньорът е да е наясно с патофизиологията на травмите, методиката за оказване на първа помощ и да е запознат с основните принципи на възстановяване. В тази връзка, курсът ще ви даде познания за основни рехабилитационни упражнения, както и информация как да модифицирате тренировъчния процес спрямо травмата. 
Съдържание  Приложна анатомия и физиология
Available in days
days after you enroll
  Въведение в травмите
Available in days
days after you enroll
  Превенция на мускулно-скелетни и спортни травми
Available in days
days after you enroll
  Тренировъчни принципи и методи
Available in days
days after you enroll
  Хранене и фитнес
Available in days
days after you enroll
  Първа помощ
Available in days
days after you enroll
  Лечение
Available in days
days after you enroll
  Травми на глезена и стъпалото
Available in days
days after you enroll
  Травми на бедрото и коляното
Available in days
days after you enroll
  Травми на гръбначния стълб и таза
Available in days
days after you enroll
  Травми на рамото
Available in days
days after you enroll
  Травми на лакътя
Available in days
days after you enroll
  Травми на китката и пръстите
Available in days
days after you enroll
  Изпит
Available in days
days after you enroll

РАЗГЛЕДАЙТЕ КУРСА
Автор


Елена Кемилева е физиотерапевт, персонален треньор и автор на статии и лекции посветени на превенцията и лечението на мускулно-скелетни травми, кинезитерапия, йога, спорт, хранене и промоция на здраве. Завършва образованието си в Холандия и специализира в физиотерапия в ортопедията, мускуло-скелетни дисфункции и спортна физиотерапия. През последните 15 години работи като физиотерапевт в България и чужбина, с различни пациенти и спортни организации, сред които: Българска ски федерция, Българска Федерация по Тритлон, Ултрамратон Витоша 100, Walltopia climbing center, Баскетболен клуб ЦСКА младежи, Волейболен клуб Пирин, Клуб по спортно катерене Altius, БАССЕС, Legion Run и други.РАЗСРОЧЕНО ПЛАЩАНЕ
Краси Георгиев

Персонален треньор и атлет

Работил съм с Ели в много проекти, тя знае много и курсът й определено ще ви помогне да се усъвършенствате на където и да сте насочили като спортист или треньор.

Велин Коваленко

Масажист и кондиционен треньор

Много полезна и добре структурирана информация. Препоръчвам горещо на всички занимаващи се със спорт и треньорска дейност.

Теодора Симеонова

Спортен физиотерапевт

Курсът предоставя много полезна теория, но определено ме впечатли с клиповете с упражнения, насочени специфично за всяка диагноза. Много е удобно,че материалите могат да се неограничено. Има и много полезни чуждестранни материали. Това е голям плюс и надграждане на това, което се учи у нас. Определено препоръчвам!

Мая Танева

Масажист и ултра бегaч

Имала съм честта и щастието да работя с Елена. Тя е истински професионалист и неизчерпаем източник на знания. Курсът й също! Препоръчвам с две ръце!
Паскал Дичев

Кондиционен треньор, основател на MaxFit.

Ако мислите,че добрите специалисти никога не спират да се учат и да подоряват знанията и уменията си, този курс е за вас!

Димитър Николов

Персонален треньор и фитнес гуру


Рядко препоръчвам каквото и да било, защото не мога да гарантирам качеството му, но за този курс гарантирам,че си струва и засяга неща, които всички колеги в индустрията трябва да знаят.